Zelený čaj

Kvalitní japonské zelené čaje (sencha – matcha) mají i jako nápoj antivirové, antibakteriální, anti-mutagenní účinky. Více než 1/3 čajových lístků tvoří katechiny, které brání angiogenezi (novotvorbě cévních kapilár, které zásobují nádor živinami).

Pravidelné pití zeleného čaje v množství 500 ml/den (tři šálky) snižuje riziko některých druhů rakoviny – hlavně močového měchýře a prostaty, lymfomů s nízkým stupněm malignity (např. CLL), karcinomu plic, tlustého střeva, prsu.

Čajové lístky je třeba louhovat 8 – 10 minut nebo dělat několikanásobný nálev.

Popíjení zeleného čaje je rizikové při užívání léků, protože často mění jejich účinnost. Je třeba oddělit pití čaje minimálně 2 hodiny od užití léku.

Přikládání filtrovaného odvaru z extraktu zeleného čaje a horké vody na kůži po dobu 10 minut, třikrát denně, může pomoci lidem, jejichž kůže byla poškozena radiační terapií.