Jde o způsob stravování, kdy člověk nejí maso (včetně ryb a drůbeže), sádlo, želatinu ani jiné živočišné produkty, vyžadující smrt zvířat. Dělí se na několik typů:
Lakto-ovo vegetariánství – strava bez masa, obsahující mléčné výrobky, sýry a vejce, může být dlouhodobým stylem stravování, pokud má praktikující dostatečné znalosti o výživě a umí kombinovat vhodné potraviny tak, aby tělu dodal veškeré esenciální aminokyseliny.
Laktovegetariánství – vylučuje maso a vejce. Zůstává konzumace mléka a mléčných výrobků. Lze se takto stravovat. Vyžaduje hlubší znalosti o kombinaci potravin.
Ovovegetariánství – vylučuje maso, mléko a mléčné výrobky, konzumují se vejce. Tento způsob stravování je již více rizikový pro dostatečný příjem vápníku.
Celkově se za výhodu vegetariánství dá považovat zvýšená konzumace zeleniny, ovoce a vlákniny. Rizikem je možný deficit vitamínu B12 z vynechání masa, snadno vstřebatelného vápníku při vynechání mléka a mléčných výrobků.
Neexistují jednoznačně prokazatelné výzkumy, že by vegetariánská strava zdraví škodila nebo prospívala.