Ajurvéda je indická věda o “šťastném způsobu života”. Ájurvéda usiluje o život v souladu s vlastní konstitucí, okolním prostředím, roční a denní dobou a přírodními zákony. Základní myšlenkou ájurvédy je, že vesmír je jeden veliký organismus, tvořený pěti životními prvky – země, voda, oheň, vzduch a éther. Z těchto pěti prvků jsou tvořeny tři dóšy: váta (éther a vzduch), pitta (oheň a voda), kapha (voda a země). Propagátorem stravy podle ajurvédy je v ČR MUDr. David Frej, který velmi rozumně dokáže ve svých knihách skloubit doporučení dvou velmi odlišných kulturních filozofií.
Princip: Doporučení potravin a stylu stravování individualizuje podle psychické a fyzické konstituce jedince. Podle ní zařadí člověka do tzv. dóšy (váta, pitta, kapha), která má svá stravovací doporučení.
Výhody: Ajurvéda je velmi tolerantní a radí dodržovat doporučení ze 70 – 90%. Nevylučuje konzumaci masa, ale vegetariánství je časté (možná i kvůli hlavní oblasti výskytu, kterým je Indie). Nevylučuje ani mléko. Jedním z hlavních rysů ájurvédské stravy je umírněnost. Nejen nedodržení zásad, ale i extrémní lpění na nich považuje za chybu, vedoucí k negativním následkům. Propaguje zásady klidu a pohody, které bez mrknutí oka zařadíme i do racionálního stravování (př.: Je důležité nejen co jíme, ale i jak to jíme. U jídla není vhodné dělat nic jiného než jíst, v klidném a příjemném prostředí, s příjemnými lidmi. Zcela nevhodné je jídlo ve stoje či za chůze.
Nevýhody: je třeba proniknout do problematiky a naučit se používat nezvyklé potraviny a pokrmy. Vysoký obsah koření může vést k zažívacím obtížím, hlavně při akutním onemocnění. Je třeba počítat s tím, že při hospitalizaci v českých zdravotnických zařízeních nepůjde stravu z větší části dodržovat. V těch osvícenějších se budou snažit vyjít vstříc individuálním sestavováním stravy, ale jen v rámci možností nabídky stravovacího provozu zařízení a to jak v surovinách, tak možnosti úpravy stravy kuchaři.
Souhrn: při proniknutí do systému a znalosti nahrazování některých exotických potravin těmi evropskými, může být ajurvéda vhodným stravovacím stylem.