Rozvoj onemocnění

Nádorové onemocnění vzniká na základě různých faktorů.

Nejzásadnějšími jsou věk, genetické zatížení (predispozice) a vystavení (expozice) vnějším vlivům.

Průměrný věk lidí ve vyspělých zemích se stále zvyšuje. Otázkou je, jak vysoká je kvalita vyššího věku – stáří. Je přirozené, že se buňky lidského těla opotřebovávají a regenerace ve vyšším věku není dostatečná. Tělo se již nezvládá bránit a samo zničit buňky, které se poškodí a změní ve zhoubné (maligní). Nádorové onemocnění je, díky tomu, 3. na žebříčku důvodů úmrtí. Organismus v lepší kondici se dovede lépe a déle regenerovat a bránit. Proto je vhodné, začít s prevencí nádorových onemocnění již v mládí, maximálně středním věku.

Proces rozvoje nádorového onemocnění probíhá v několika stupních, časově různě dlouhých.

nador-vznik

Volné radikály

  • vzniku zhoubných nádorových onemocnění se účastní poškození buněk například volnými radikály. Ty způsobují tzv. oxidační stres, což znamená, že buňka je zatížena škodlivinami z okolního prostředí tak, že její regenerační a obranné schopnosti již nestačí zvrátit proces poškození.
  • Výživa podstatnou měrou ovlivňuje výskyt nádorů. Avšak zjistit, které složky potravy působí u člověka podpůrně nebo naopak podporují vznik nádoru je obtížné. Nádor vzniká mnoho let, složení stravy je komplexní, stravovací návyky se časem mění a genetická vnímavost vůči karcinogenním látkám je nejednotná. Vznik diagnostikovatelného nádoru může mít mnoho předstupňů. Výživa může tento proces v různých fázích ovlivňovat, složky výživy mohou vznik určitých orgánových tumorů podporovat, ale také je mohou chránit.

faktory-obr

 

 

 

 

Látky, které mohou způsobit rozvoj

nádorového onemocnění se nazývají karcinogeny. Ve stravě mohou být obsažené nejčastěji ve formě

  • aflatoxinů
  • nitrosaminů
  • polycyklických aromatických uhlovodíků
  • heterocyklických aminů
  • akrylamidů

 

 

 

 

Cílem prevence rakoviny stravou je dodat dostatek ochranných látek potravinami a dosáhnout tak rovnováhy mezi poškozením a opravami buňky.

Toho lze dosáhnout konzumací potravin s přívodem :

  • antioxidačních látek
  • fytoprotektivních látek, tzv fytochemikáliemi – karotenoidy, flavonoidy, flavonoidy antokyany – červená a modrá barviva, fytáty, kumaroly, terpeny, lignany, izothiokyanáty…
  • enzymů, speciálních proteinů (např. glutathionu)