Prevence doplňky stravy

Co je doplněk stravy a co musí splňovat?

  • Doplňky stravy jsou zvláštní kategorií potravin.
  • Jsou vyráběny za účelem doplnění běžné stravy spotřebitele na úroveň příznivě ovlivňující jeho zdravotní stav.
  • Od běžné potraviny se liší koncentrovaným obsahem běžně se vyskytujících látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem.
  • Nejsou určeny k léčbě nebo předcházení onemocnění.
  • Posouzení o možnosti prodeje doplňků stravy v ČR spadá pod Ministerstvo zdravotnictví ČR. Posuzuje jejich zdravotní nezávadnost, což znamená, že jejich dlouhodobé užívání by nemělo vést k poškození zdraví.
  • U doplňků stravy se posuzuje pouze zdravotní nezávadnost, nikoliv účinnost.
  • Účinky deklarované výrobcem nejsou nikým ověřovány
  • Platná legislativa říká, že označování doplňků stravy nesmí doplňkům stravy přisuzovat vlastnosti týkající se prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo na tyto vlastnosti odkazovat (§ 3 odst. 5 vyhlášky č. 225/2008 Sb.)
  • Pokud uváděné účinky výrobku nejsou v rozporu s právními předpisy pro označování potravin a doplňků stravy, je umožněno jejich uvádění na obalech a v dalších materiálech doprovázejících výrobek bez ohledu na jejich pravdivost.

 

Antioxidanty
Vitamíny
Minerální látky a stopové prvky
Koenzym Q10
Quercetin
Resveratrol
N-3 (omega 3) mastné kyseliny
Žraločí chrupavka
Aloe vera
Konopí s THC
Jmelí bílé
Mladá pšenice
Ukrain
Graviola
Lapacho
Chlorela
Ovosan 
 
Antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, které blokují a neutralizují volné radikály, čímž brání poškození buněk organismu. Většinu je třeba přijmout z vnějšího prostředí – hlavně ze stravy.  Mezi základní zdroje patří ovoce, zelenina, cereálie, byliny i z živočišných zdrojů. Dají se přijímat i jako doplňky stravy. Patří mezi ně hlavně vitamíny, minerální látky a stopové prvky.V laboratorních podmínkách bylo prokázáno, že antioxidanty brání volným radikálům v poškozování tkání a rozvoji nádorového bujení. Na lidském modelu se však toto tvrzení nepotvrdilo. Naopak zvýšený příjem syntetických antioxidantů, pomocí doplňků stravy, v některých případech výskyt nádorového bujení podporoval. Obzvlášť u kuřáků vycházeli některé antioxidační látky nepříznivě. Příjem antioxidantů stravou pravděpodobně problémy nedělá.
Vitamíny
Příjem vitamínů ze stravy je v pořádku a doporučován.

Příjem vitamínů pomocí doplňků stravy jako prevence rozvoje nádorových onemocnění se nepotvrdil.

Beta karoten

  • příjem ze stravy: byl spojen se sníženým rizikem rakoviny děložního čípku.
  • příjem z doplňků stravy: vysoký příjem beta-karotenu je spojován s vyšším rizikem rakoviny plic u kuřáků a agresivní formy rakoviny prostaty.  Podávání beta-karotenu v kombinaci s kouřením cigaret zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic.
  • Přehled a přezkoumání 14 klinických studií ukazuje, že podávání antioxidantů, beta-karotenu a vitamínů A, C a E, nezabrání rakovině zažívacího traktu a že beta-karoten může ve skutečnosti zvýšit celkovou úmrtnost.

Vitamín A 

  • příjem z doplňků stravy: vyšší hladiny vitaminu A v krvi byly spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty
  • není jasné, zda užívání potravních doplňků vitaminu A může zabránit rakovině.
  • v sekundární prevenci se nepotvrdila účinnost proti  návratu rakoviny hlavy a krku.
  • přezkoumání 14. klinických studií ukázala, že preventivní podávání antioxidantů, beta-karotenu, vitamínů A, C a E není funkční u rakoviny zažívacího traktu a ve skutečnosti může zvýšit celkovou úmrtnost.

Vitamín B6 

- Některé studie naznačují pozitivní roli vitaminu B6 v prevenci rakoviny tlustého střeva.
- Nižší obsah vitaminu B6 ve stravě, je spojen se zvýšeným rizikem adenokarcinomu žaludku a rakoviny slinivky. 
- Podávání vitamínu B6, B12 a kyseliny listové nesnížilo riziko rakoviny prsu u žen.
- Studie potvrzují pozitivní účinek vitamínu B6 v prevenci rakoviny, pokud je přijímán v dostatečném množství
 stravou. 
- U zvýšeného příjmu pomocí doplňků stravy se pozitivní vliv neprokázal ani v prevenci,  ani v léčbě,
  ani jako ochranný prvek při řešení komplikací nádorové léčby.
- Vysoký příjem může působit toxicky.

 

Vitamín B12

  • Jako prevence nádoru prsu a děložního čípku se jeví výhodná kombinace vitamínu B12, kyseliny listové a vitamínu B6.
  • Studie sledující užívání vitamínu B12 v prevenci vzniku nádorů plic nepotvrdila jeho ochranný vliv.

 

Vitamín C

  • Úloha vitamínu C v prevenci rakoviny je nejasná. Studie ukazují, že vitamin C snižuje oxidační stres. Vysoká plazmatická hladina vitaminu C je spojena s nižším výskytem rakoviny zažívacího traktu, pravděpodobně kvůli jeho ochranným účinkům proti karcinogenním nitrososloučeninám ze stravy.
  • Studie potvrdily, že souběžný příjem vitaminů A, C a E snižuje riziko vzniku karcinomu děložního čípku, ale nezabrání rozvoji rakoviny prostaty a karcinomu plic. 
  • V rámci sekundární prevence vitamín C nezabrání dalšímu výskyt rakoviny ani neovlivňuje úmrtnost na rakovinu.
  • Při užívání dávek vyšších než 1 gram se může se objevit nízká hladina cukru v krvi a nízký krevní tlak. Při perorálním užívání již dávka nad 1,5 g vit C/den zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů, zhoršení funkce ledvin a může způsobit zažívací obtíže (zvedání žaludku, žaludeční křeče, průjem). Nadměrné používání žvýkacích tablet s vitamínem C může poškodit zubní sklovinu, čímž se zvyšuje riziko vzniku zubního kazu. Vitamin C může vyvolat hemolytickou anémii u pacientů s deficitem G6PDH. Velké dávky vitaminu C mohou vyvolat deficit mědi.
  • Nadměrné, dlouhodobé podávání vitaminu C je spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny jater. Tento účinek není pozorován u vitaminu C z potravy.

Vitamín D

  • Vitamin D byl zkoumán jako preventivní i léčebná látka mnoha typů rakoviny. Na zvířecích modelech, vitamin D3 prokazuje účinky proti rakovině prsu. U lidí, vitamin D ze slunečního záření a příjmu stravou může mít ochranné účinky proti rakovině prsu, což koreluje s poznáním, že mnoho pacientek s rakovinou prsu má málo vitamínu D.
  • U postmenopauzálních žen, které nepoužívají estrogeny, může doplňování vitaminu D a vápníku snížit výskyt rakoviny tlustého střeva.
  • Zvýšený příjem vitaminu D snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
  • Nesnižuje riziko Non-Hodgkinova lymfomu, rakoviny vaječníků, ledvin, endometria, kůže, jícnu a žaludku.
  • Nadužívání vitamínu D může výrazně zvýšit riziko rakoviny slinivky břišní nebo agresivního typu rakoviny prostaty.
  • Doplňování vitamínu D formou doplňků stravy je vhodné po konzultaci s ošetřujícím lékařem a zjištěním hladiny vitamínu D v krvi jedince.
  • Nejnovější meta-analýzy hodnotící podávání vitamínu D v doplňcích stravy jako prevenci rakoviny u dospělých ukazují, že i když se snížila úmrtnost na rakovinu z ostatních příčin, tyto výsledky nesou riziko výskytu chyb, protože měly malý počet účastníků. K potvrzení výsledků je zapotřebí více studií zhodnocujících působení vitamínu D při stavu zdraví a nemoci.

Vitamín E

  • Ve studiích ve zkumavce a na zvířecím modelu bylo prokázáno, že vitamin E riziko některých druhů rakoviny snižuje. Avšak na lidském modelu se toto neprokázalo.
  • Naopak bylo prokázáno, že samostatné podávání vitaminu E nemělo žádný vliv na rozvoj rakoviny močových cest, slinivky břišní, úst nebo žaludku a že souběžné podávání vitamínů C, E a beta-karotenu není prospěšné při prevenci výskytu rakoviny, ani nesnižuje úmrtnost na rakovinu, ani nedošlo k zabránění rozvoje nádorů na zažívacím traktu.
  • Velká studie podávání vitamínu E a selenu (Cancer Prevention Trial (SELECT)) hodnotila roli vitaminu E v prevenci rakoviny prostaty. Výsledky ukazují, že podávání vitaminu E samostatně nebo se selenem po dobu 5 let nesnížilo riziko výskytu rakoviny prostaty, naopak výsledky po 7mi letech pozorování ukazují na významné zvýšení rizika.
  • Studie u pacientů s nádory hlavy a krku zjistili, že pacienti, kteří dostávali vitamin E, měli vyšší míru primárních nádorů ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo a že vitamin E může snižovat účinek radiační terapie.
  • Vitamín E užívejte pouze po poradě s lékařem.
  • Užívání vitaminu E v doplňcích stravy je v rámci prevence nádorových onemocnění bezpředmětné a nese sebou riziko komplikací z předávkování.

Vitamín B17

  • Protirakovinné účinky amygdalinu jsou zkoumány ve vlnách již déle než jedno století. I když laboratorní experimenty naznačují protirakovinné účinky, protinádorové působení amygdalinu u člověka nikdy prokázáno nebylo. V současné době byly odhaleny nové protinádorové vlastností amygdalinu, působící prostřednictvím dosud neznámých mechanismů a jsou znovu prováděny experimenty pro možné užití v medicíně.
  • Toxicita kyanidu při konzumaci vysokých dávek amygdalinu nebo při dlouhodobém užívání způsobuje: nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, závratě, zmatenost, modravé zabarvení kůže, nízký krevní tlak, visící oční víčka, nervové dysfunkce, kóma a smrt. Těžká otrava kyanidem nastala již při požití 3 gramů amygdalinu, při současném podávání vysokých dávek vitaminu C.

Koenzym Q10

  •  Nebylo prokázáno, že je KQ10 účinný pro léčení nebo prevenci rakoviny.

 

Minerální látky a stopové prvky

Selen

  • Výsledky studií ukazují pozitivní preventivní působení na zažívací a močové ústrojí.
  • Nepotvrdila se účinnost u nádoru prostaty.
  • Při metaanalýze (znovuzkoumání) randomizovaných kontrolovaných studií nebylo prokázáno, že selen má preventivní působení proti rakovině.
  • Vysoké dávky selenu mohou snižovat absorpci vitamínu C.
  • Chronická selenóza: při užívání dávky vyšší než 1000 μg denně: svalová slabost, únava, periferní neuropatie, zarudnutí a podráždění kůže, ztráta vlasů a poškození nehtů, česnekový dech a tělesný pach, podrážděnost, zastavení růstu, poškození jater.
  • Pro prevenci stačí příjem stravy potravou.
  • Při zvýšeném příjmu je zvýšené riziko rozvoje některých typů rakoviny.

Zinek

  • V prevenci je vhodné podávání pouze stravou.
  • Nadužívání může vést k rakovině prsu.
  • Pastilky se zinkem mohou způsobit poruchy chuti, nevolnost, zvracení, průjem. Vysoké dávky mohou způsobit nedostatek mědi, bolesti hlavy, zimnici, horečku a únavu. Místní reakce zahrnují svědění nebo bolest, sníženou pigmentaci nebo tmavé zbarvení kůže a otoky.
  • Zinek by se měl užívat odděleně od potravin s vysokým obsahem vápníku, fosforu a hrubé vlákniny, protože mohou vytvořit nevstřebatelný komplex. Rozestup v užívání je cca 2 hodiny. Pozor na lepidla na protézy s obsahem zinku. Může dojít k otravě zinkem, pokud je lepidla používáno příliš nebo často.
  • Zdá se, že optimální nasycení organismu zinkem má ochranné účinky proti rakovině, ale studie zkoumající, zda zinek může pomoci s léčbou rakoviny, mají smíšené výsledky.

 

Doplňky stravy s fytoprotektivními látkami

Quercetin

  • U zvířat zabraňuje tvorbě a růstu nádorových buněk (chemopreventivní účinek)
  • Patří mezi látky mající potenciál pomáhat léčit rakovinu nebo jí předcházet, ale zatím je málo klinických studií potvrzujících jeho účinek v lidském těle.

Resveratrol

  • konzumace stravy bohaté na resveratrol nesnižuje riziko úmrtí 

N-3 (omega 3) mastné kyseliny

  • V prevenci nádoru nejsou účinky průkazné, ale je potvrzen účinek na zmírnění nebo zabránění nádorové kachexie, čímž se zvyšuje šance na lepší zvládnutí léčby.

.Žraločí chrupavka

Aloe vera

  • V prevenci rakoviny není podložená studiemi.
  • Aloe je bezpečná pro lokální použití na popáleniny kůže. Nebyl prokázán efekt na léčbu rakoviny při vnitřním užití. Může pomoci zmírnit vedlejší účinky chemoterapie. Nebezpečné je podání do žíly.

Konopí s THC

  • Peventivně se nevyužívá.
  • Konopí je možné použít jako podpůrnou terapii při léčbě nádorového onemocnění.
  • Konopí není schváleno pro použití k léčbě rakoviny.

Jmelí bílé

  • Peventivně se jmelí nevyužívá.
  • Terapie jmelím může zlepšit symptomy a kvalitu života pacientů s rakovinou. Jmelí jako sypaná bylina je v ČR dostupná, ale všechny klinické studie hodnotí pouze injekčně formy jmelí, které v ČR není v současné době schváleno k použití.

Mladá pšenice

  • Tvrzení, že mladá pšenice může “detoxikovat” tělo a že pomocí chlorofylu lze zvýšit tvorbu hemoglobinu nejsou podloženy klinickými studiemi. Nebyly prokázány účinky na léčbu rakoviny nebo AIDS. Případný potenciál je třeba potvrdit rozsáhlejšími studiemi.

Ukrain

  • Nebylo prokázáno, že je účinný v prevenci nebo při léčbě rakoviny. V ČR je neschváleným přípravkem.

.Graviola

  • Graviola má protirakovinné účinky v laboratorních studiích. Lidské údaje chybí. Má velké množství nežádoucích účinků, proto je při užívání třeba opatrnosti.
  • V prevenci rakoviny není podložená studiemi.

Lapacho

  • V prevenci rakoviny není podložená studiemi.
  • V laboratorních podmínkách má lapacho léčebný potenciál, ale bezpečnost a účinnost sloučenin zůstávají nejasné.

Chlorela

  • Vědecký tým lékařů z Brna na základě svých pozorování doporučují užívání  chlorelly jako prevenci nádorového bujení.
  • Chlorelu je možné využít jako potravinu obsahující široké spektrum tělu prospěšných látek. Má prokázaný pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla. Ve zkumavce a na zvířecích modelech je prokázána účinnost proti rakovině, potvrzení účinku na lidském modelu však chybí.

Ovosan

  • Preventivní užívání není účelné. Léčivé protinádorové působení u Ovosanu není prokázáno klinickými studiemi. Není potvrzena účinnost léčby na lidském modelu. V několika kazuistikách byla prokázána prodloužená délka přežití u agresivních nádorů.