Maliny, jahody, brusinky, borůvky, ostružiny
Obsahují kyselinu ellagovou, anthokyanidy a proanthokyanidy, které dokáží zabránit novotvorbě cévních kapilár v okolí nádorů. Hlavně proanthokyanidiny v brusinkách a borůvkách patří mezi silné antioxidanty. Kyselina ellagová má antivirové a antibakteriální vlastnosti a je také silným antioxidantem. Z pre-klinických studií plynou antikarcinogenní účinky kyseliny ellagové proti nádorovým buňkám jater, jícnu, prostaty a tlustého střeva. Bylo prokázáno, že násobí účinky kyseliny all-trans retinové (ATRA) při léčbě myeloidní leukémie u lidí. Nicméně další studie je ještě třeba provést.
Hroznové víno – resveratrol
Hroznové víno obsahuje v zrníčkách proanthokyanidy (viz výše) a rostlinný hormon resveratrol, který vinnou révu chrání např. před plísní. Je obsažen ve slupce a semínkách, proto je nejvyužitelnější po lisování a vyluhování v červeném víně jako nápoji. Z výzkumů vyplynulo, že působí preventivně, ale zároveň již existujícím rakovinným buňkám zabraňuje dosáhnout zralosti.
Granátové jablko
Šťáva z granátového jablka zpomalila rychlost růstu PSA u mužů s vysokou hladinou PSA, ale data nejsou plně průkazná. Zároveň džus z granátových jablek může zvýšit riziko vzniku rhabdomyolýzy (tj. rychlý rozklad tkáně příčně pruhované svaloviny) u pacientů na léčbě statiny podobně, jako grapefruitová šťáva a ovlivňují účinek warfarinu.
Citrusy
Citrusy jsou ovoce s největším protinádorovým potenciálem. Obsahují hodně antioxidantů (vitamíny), minerální látky, monoterpeny a flavanoly. Díky těm zvyšují účinek protinádorových látek z jiných potravin. Hlavně grapefruit, pomelo, sicilské pomeranče a kumkváty blokují odbourávání velkého množství léků nebo mění jejich účinnost. Nesmí se kombinovat se statiny, protože mohou způsobit rozpad svalové tkáně a akutní selhání ledvin. Nejvíce účinných látek je v kůře citrusů, která obsahuje D-limonen.
Pytaia (dračí ovoce) a opuncie (Opuntia ficus-indica)
Jde o plody kaktusu. Obsahuje barvivo betanin, který pomáhá v cyklu buněčného dýchání. Betanin získaný z opuncie způsobil buněčnou smrt u nádorových buněk myeloidní leukémie (při pokusech na buněčných řadách).
Ananas
Obsahuje enzym bromelain, který štěpí bílkoviny. Bromelain spolu s dalšími enzymy na zvířecích modelech s nádory zvýšil dobu přežití, včetně leukémie. Nicméně, protirakovinné účinky bromelainu nebyly ověřeny klinickými studiemi. Teoreticky by častá a hojná konzumace, čerstvé ananasové šťávy mohla ovlivňovat léky na srážlivost krve.