Princip moderního trendu odkyselování organismu: Nemoc vzniká v kyselém prostředí organizmu. Odkyselení organismu vede ke zdraví. Je třeba organismus odkyselit. Kyselost v organismu vzniká stravou, jakýmkoliv duševním napětím a nedostatečným dýcháním. Dle této teorie by se mělo pH těla pohybovat okolo hodnoty 7.
Princip stravování: vyloučení kyselinotvorných potravin. Tedy ne kyselých, ale těch, které organismus zatěžují tvorbou kyselin. Metabolity těchto potravin se mají ukládat v tkáních organismu a způsobovat jeho degeneraci až nemoc.
Zakázáno nebo výrazně omezeno: živočišné bílkoviny – maso, mléko, vejce, houby, bílý cukr, sladidla a sladkosti, bílá mouka a výrobky z ní, sůl, umělá sladila, C vitamin v tabletách, kofein (káva, černý čaj, kolové nápoje, zelený čaj), alkohol.
Povoleno: zelenina (hlavně zeleninové šťávy, pšeničné klíčky, bylinné čaje, kysané zelí, okurky, hlávkové zelí, rajčata, cukety, tykev, mrkev, ředkvičky, kedlubny, polní salát, lilek, celer, brambory, rukola), některé ovoce, některé ořechy.
Krátké a nefilozofické zamyšlení se nad teorií odkyselování těla.
Zařazuji jej sem proto, že toto téma není jednoduché zhodnotit, pro laika téměř nemožné. Internet i trh je zavalen množstvím informací a produktů, které jsou zavádějící až nepravdivé. Bohužel jsou dnes velmi výdělečným byznysem. To nic nemění na tom, že:
Mnohokrát opakovaná lež se NESTANE pravdou.
PH je číslo, kterým se vyjadřuje, zda vodný roztok reaguje kysele či naopak zásaditě (alkalicky).
Určuje se stupnicí od 1 – 14 pH. Neutrální reakce je pH 7. Když je reakce do kysela, tak hodnoty jsou menší než 7 pH, čím menší, tím kyselejší. Hodnoty nad 7 pH mají reakci zásaditou, čím větší je hodnota nad 7 pH, tím větší je zásaditost.
Organismus má vyvinuty smysluplné ochranné, samořídící mechanismy. Přirozeně je v organismu pH různé. Krev má velmi úzké rozmezí pH od 7,35 do 7,45 a vybočení mimo tyto hranice je život ohrožujícím stavem. Tělo si kyselost krve velmi pečlivě hlídá celou řadou systémů. V zažívacím traktu se pH mění v závislosti na přítomnosti dalších složek a funkce části zažívacího traktu. Mít například neutrální pH žaludku by bylo katastrofou pro celý systém.
Přirozené pH zažívacího traktu je v různých částech různé: pH slin = 6,5, žaludku = 1-2, počáteční části tenkého střeva = 5-7, pokračující částí tenkého střeva = 7-8, tlustého střeva = 7-8.
Nejčastěji je doporučováno kontrolovat kyselost těla podle kyselosti moči. Moč zdravého člověka má přirozené pH 5 – 6,5. S tím, že se pH během dne střídá. Střídání kyselosti je důležité, protože zabraňuje vzniku infekcí močových cest. Pokud přijímáme hodně bílkovin, bude naše moč kyselejší, pokud naopak jíme více rostlinné stravy a pijeme hodně mléka, bude naše moč zásaditější.
Regulace pH moči má význam při odbourávání močových kamenů. Kyselá moč rozpouští zbytky oxalátu vápenatého (vápníkový močový kamen). Naopak zásaditou moč (při pH nad 7) lze využít k pomalému rozpouštění kamenů z kyseliny močové. Doporučování mít stálé pH moči 7 nebo více je nesmysl. Nemocní, kteří mají takové pH kvůli užívání léků, mají komplikace s infekcí močových cest a vzniku ledvinových kamenů z vysokého příjmu minerálových směsí. To samé hrozí člověku, který se rozhodne rovnat si pH organismu odkyselovací směsí minerálů. Acidifikační (okyselující) schopnost ledvin je jeden z ukazatelů, zda ledviny fungují správně. Vyšetření se provádí z čerstvé ranní moči a správná hodnota pH by měla být menší než 6,0. Pokud jsou hodnoty vyšší než 6,0, může to signalizovat nemoc, pokud je moč trvale alkalická, jde o onemocnění zcela jistě. Moč bývá kyselá i při hladovění a dehydrataci. U bakteriálních zánětů močových cest dochází k tomu, že pH moči je alkalické, protože baktérie syntetizují látky, která pH moči zvyšuje.
Jak potraviny působí v těle, se dá zjistit podle tabulky Potenciální zatížení ledvin kyselinami (PRAL – Potential renal acid load). Z tabulky zjistíte, že by možná mělo smysl jíst potraviny tak, aby kyselinotvorné byly vyváženy zásadotvornými. V praxi zjistíte, že to znamená mít v jídelníčku hodně zeleniny a přiměřeně ovoce, obilovin, mléčných výrobků, vajec, občas maso, málo kofeinu a alkoholu. Ani se nepřejídat, ani nehladovět ….. něco mi říká, že toto je popis racionálního stravování.
Souhrn: Nedoporučuji zapojovat se do mašinérie zvané Odkyselování organismu. V dnešní době jde hlavně o obrovský byznys. Od nabídky zásadotvorných preparátů, jejichž užívání může být až zdraví nebezpečné, po draze placené poradenství, co můžete jíst a co ne, kdy si v praxi připadáte jako neschopný malý školák, co se zabíjí tím, že vůbec jí, protože není schopen dodržovat doporučení a mít nějakou kvalitu života. Pokud budete dodržovat běžné principy racionální stravy a duševní psychohygieny, troufnu si tvrdit, že dosáhnete lepšího efektu.