Nádory zažívacího traktu

Jícen

Žaludek
Tlusté střevo
Rektum
Pankeas
Játra

 

Jícen
velmi rizikovým faktorem pro rozvoj nádorů v oblasti dutiny ústní, jícnu, orofaryngu a laryngu je dlouhodobě konzumovaný alkohol. Rizikovější je popíjení destilátů a piva, než vína. Je to pravděpodobně způsobené obsahem resveratrolu ve víně. U pacientů s výskytem nádorů v této oblasti se zároveň vyskytovala nízký příjem ovoce a zeleniny. Riziko dále zvyšuje kombinace alkoholu s tabákovým kouřem. Toto platí u nádorů vzniklých z dlaždicovitého epitelu.

Vznik nádoru v jícnu může podpořit reluxní choroba jícnu a tzv. Barretův ezofagus, obzvlášť, pokud se vyskytuje při obezitě. Zde je pak jako faktor vzniku adenokarcinomu považován vysoký přívod tuků a energie, nízký příjem vlákniny, niacinu, vitaminu B6, železa, zinku a luteinu. 

Riziko výskytu nádoru v oblasti úst a jícnu přesvědčivě snižuje zvýšená konzumace ovoce a zeleniny neobsahující škrob, potraviny bohaté na beta-karoten, karotenoidy a vitamín C, potraviny bohaté na kyselinu listovou, vitamíny B6 a E, kvercetin a vlákninu. 

Riziko výskytu nádoru v oblasti jícnu přesvědčivě, resp. pravděpodobně zvyšují alkoholické nápoje, čaj maté a obezita. Možné je i ovlivnění konzumací červeného masa a výrobků z něj a horké nápoje.

Žaludek

Vznik nádoru horního svěrače žaludku (kardie)  může podpořit reluxní choroba jícnu a tzv. Barretův ezofagus, obzvlášť, pokud se vyskytuje při obezitě.

Riziko výskytu nádoru v oblasti žaludku přesvědčivě, resp. pravděpodobně zvyšují nitrosaminy obsažené v masných výrobcích, uzeném a grilovaném mase a vysoký příjem kuchyňské soli. 

Riziko výskytu nádoru v oblasti žaludku přesvědčivě snižuje zvýšená konzumace ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků. Pravděpodobně je to způsobeno zvýšeným příjmem vitamínu C, E a beta-karotenu. Možná pomáhá snižovat rakovinu žaludku pórek, ovoce, luštěniny a potraviny obsahující selen (cibule)

Tlusté střevo (colon)

Vzhledem k vysokému nárůstu výskytu tohoto typu nádoru v populaci, se souvislosti mezi výživou a vznikem tohoto karcinomu intenzivně studují. Funkci sliznice tlustého střeva ovlivňuje výživa a střevní mikroflóra.

Riziko výskytu nádoru v tlustém střevě přesvědčivě, resp. pravděpodobně zvyšují  nadměrný příjem energie a bílkovin,  tuky s obsahem nasycených mastných kyselin a obsahem omega 6 mastných kyselin, nízký příjem ovoce, zeleniny a vlákniny. 

Riziko výskytu nádoru v oblasti tlustého střeva přesvědčivě snižuje zvýšená konzumace ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, vápníku, antioxidační látky a sekundární rostlinné látky, selen, omega 3 mastné kyseliny. Lze předpokládat, že probiotika – zdravá střevní mikroflóra, také snižují riziko vzniku nádorů tlustého střeva 

Neexistují evidence, že by pití kávy podpořilo vznik nádorů tlustého střeva. Naopak u konzumentů kávy se ukázal výskyt nádoru tlustého střeva o 4% nižší než pokud ji nekonzumovali.

Tlusté střevo (rektum – colorektální karcinom)

Riziko výskytu nádoru v oblasti rekta (koncová část tlustého střeva) přesvědčivě, resp. pravděpodobně zvyšuje konzumace alkoholu, hlavně piva, nitrosaminy obsažené v masných výrobcích, uzeném a grilovaném mase, červené maso, obezita.

Riziko výskytu nádoru v oblasti rekta (koncová část tlustého střeva) snižuje, resp. možná snižuje zvýšená konzumace vlákniny, celozrnných výrobků, zeleniny neobsahující škrob, česnek, ovoce, ryby, mléko, potraviny obsahující selen (cibule) a kyselinu listovou.

Slinivka břišní (pankreas) 

Riziko výskytu nádoru v oblasti slinivky přesvědčivě, resp. pravděpodobně zvyšuje nadměrná konzumace červeného masa a tuků, při současném sníženém přijmu zeleniny.

Játra
Riziko výskytu nádoru v oblasti jater přesvědčivě, resp. pravděpodobně zvyšuje vysoká konzumace aflatoxinů (plesnivé potraviny) a alkoholu.