Lněné semínko, lněný olej

Je nejlepším zdrojem kyseliny alfa linoleové (ALA). Ta se v těle přemění, z asi 1/3 přijatého množství, na omega 3 mastné kyseliny.

Konzumace mletého lněného semínka nebo kvalitního lněného oleje může omezit chronické záněty, také působit pozitivně při vysokých hladinách některých hormonů v krvi.

Jde o zdroj částečně rozpustné vlákniny, která pomáhá správné funkci tlustého střeva, lze ji využít při zácpě. Konzumací lněného semínka můžeme vnímat jako prevenci výživou proti nádoru tlustého střeva.

Lněné semínko je vhodné je kupovat neloupané a doma jej umlít, protože obsažený tuk rychle žlukne. Umleté vydrží v lednici asi 14 dnů. Vhodné je do jogurtů, pomazánek, polévek, pečiva, dají se z něj vyrábět sušenky aj.

Lněný olej se používá za studena, musí být po otevření uchován v chladu a temnu a spotřebován co nejdříve nebo podle pokynů výrobce na obalu.

Užívání lněného semínka snížilo u nádorů plic poškození sliznic a plic radioterapií, také se zlepšilo přežití. V dalších studiích bylo prokázáno, že užívání lněných semínek vedlo k snížení nádorových biomarkerů u mužů s rakovinou prostaty a u pacientek s karcinomem prsu.

Nepříjemné při užívání může být zvýšená peristaltika střev, zácpa (při nedostatečném příjmu tekutin a konzumaci semínka ve větším množství) a nadýmání.

Pacientky s estrogen-receptor pozitivní rakovinou prsu nemají lněné semínko konzumovat, protože vykazuje estrogenní účinky. Ve velkém množství by se nemělo jíst ani v těhotenství. Len může ovlivnit účinnost léků: může prodloužit dobu krvácení, může snížit hladinu glukózy na lačno při současném užívání antidiabetik, může snižovat absorpci ketoprofenu, může snižovat účinky metoprorolu.