Byliny

Rooibos – Aspalathus linearis

Sušené listy rostliny se připravují jako čaj. Rooibos je populární pro jemnou, lehce medovou chuť a barvu.

Je bohatý na antioxidanty, zejména polyfenoly aspalathin a nothofagin a je bez kofeinu. Neobsahuje žádné katechiny, hlavní flavonoidy přítomné v zeleném a černém čaji.

Studie na zvířatech naznačují, že může zabránit poškození chromozomu a nádorové mutaci buněk. Zdá se, že chrání před poškozením způsobeným zářením. Vzhledem k tomu, že sloučeniny izolované z listů rooibos prokázaly estrogenní aktivitu, pacienti s estrogen senzitivní rakovinou by měli být s popíjením  rooibos obezřetní.

Studie ve zkumavce a na zvířatech ukázaly, že rooibos může ovlivňovat imunitní funkce a vykazuje protizánětlivé účinky. Může zabránit oxidačnímu stresu a pomáhá zmírňovat příznaky diabetu mellitu 2. typu.  Ale nejde o studie u lidí. Bylo prokázáno, že u lidí může zlepšovat kardiovaskulární zdraví.  Studie provedena u samců potkanů, ukazuje, že dlouhodobé popíjení rooibos čaje mohou poškodit reprodukční schopnost. Častá konzumace velkého množství může poškodit funkci jater a ledvin. Toto však opět bylo pozorováno pouze na zvířecím modelu.