Antikancerogenní dieta Josefa Zezulky

Jde o režim, který se v alternativní medicíně občas používá k léčbě již rozvinutého nádorového onemocnění.

Josef Zezulka byl český mystik. V rámci své filozofie vyvinul i systém zdravého stravování, se kterým se můžete setkat na českém internetu nebo literatuře.

Princip: vyloučení všech potravin, kterých se dotkl oheň, protože při užívání ohně vznikají dehtové karcenogenní látky. Vyloučit se musí vše uzené (např. uzené maso, salámy, šunka, uzený sýr), vše pražené, i odvary z praženého (např. káva, melta, kakao, čokoláda atd.), vše smažené, vše pečené. Co je nutné požívat jako pečené (např. chléb), z toho odkrojit kůrku. Nutné ostatní pečivo (např. housky) jen bledé, nevypečené a co nejméně. Pokud se jakákoliv potrava upravuje v kuchyni, tak pouze vařením nebo dušením.  Nejlepší je strava syrová – ovoce, zelenina, mléko, máslo atd. Dále je třeba vynechat konzervy obsahující kyselinou benzoovou. Dále zakazoval kouření a vše co obsahuje dehet (včetně léčebných mastí). Dietu doporučoval dodržovat velmi důsledně, protože nemocní, kterým ji indikoval, jsou přecitlivělí na látky obsažené v zakázaných potravinách. Již nepatrné nedodržení může velmi ohrozit nebo znemožnit léčebný proces.

Výhody: Nevhodnost tmavých výpečků na tepelně upravených potravinách je platná stále, rizikovost příjmu akrylamidů vznikajících při smažení také. Kyselina benzoová je ve vyšším množství látka zdraví nevhodná, dnes ji najdeme asi jen v hořčici.

Nevýhody: u některých potravin je zbytečně striktní.

Souhrn: v podstatě jde o doporučení racionální stravy. Snížení příjmu karcinogenních dehtových sloučenin má své opodstatnění a Zezulkova doporučení měly základ v poznatcích tehdejší vědy a medicíny. Nemusí být dodržována s fatální striktností.