Gersonova dieta – terapie šťávami

Jde o režim, který se v alternativní medicíně občas používá k léčbě již rozvinutého nádorového onemocnění.

Vychází z teorie Dr. Gersona, že příčinou rakoviny je poškození tkání lidského organismu, které je důsledkem nesprávných stravovacích a kuchyňských návyků běžných v moderní civilizaci. Příčinu rakoviny vyřeší detoxikace těla a stimulace metabolismu tak, že se nastartují samoléčebné procesy.

Princip: Režim zahrnující přísnou dietu, kávové klystýry a různé doplňky stravy včetně amygdalinu.

Dieta je založena na popíjení šťáv z čerstvého ovoce a zeleniny – 12 sklenic syrové šťávy denně + vybrané potraviny. Někdy se doplňuje trávicími enzymy.

 

Výhody: Eliminace soli, zvýšený přísun potravin bohatých draslíkem, potraviny bohaté na oxidační enzymy

Nevýhody: Režim neobsahuje dostatek bílkovin a mikronutrientů – vápník, železo, vitaminy D a B12. Časté jsou nežádoucí účinky: příznaky podobné chřipce, ztráta chuti k jídlu, pocení s nepříjemným zápachem, slabost, závratě, opary, horečka puchýře, vysoká horečka, zvýšená nádorová bolest, střevní křeče, průjem a zvracení. Zastánci diety tvrdí, že jde o přechodnou fázi čištění organismu.  V letech 1980 – 1986 byla u 13. pacientů zaznamenána sepse způsobená Campylobakterem fetus, tyto injekce byly odstraněny z režimu. Několik pacientů upadlo do kómatu z nízké hladiny sodíku v krvi. Kávové klystýry u některých pacientů způsobily zánět střeva, nerovnováhu elektrolytů, bylo zaznamenáno i úmrtí.   Studie Amerických lékařských společností nepotvrdily protinádorový účinek tohoto režimu.

Souhrn: Gersonova dieta není vhodnou léčbou nebo prevencí rakoviny. The American Cancer Society (ACS), upozorňuje, že léčba Gersonovou dietou může být velmi škodlivá.