Veganství

Princip: vylučuje jakékoliv produkty živočišného původu – maso, vejce, mléko, všechny mléčné výrobky, živočišné tuky (sádlo, máslo), často i med. Často jde o celkovou filozofii života, odlišnou od běžného způsobu života.

Výhody: zvýšená konzumace zeleniny, ovoce a vlákniny.

Nevýhody: nutnost velmi hluboké znalosti fyziologie výživy a chemie potravin. Šíření nepravdivých až nebezpečných tvrzení, že vápník z mléčných výrobků lidský organismus není schopen využít, že mléko zahleňuje a vytváří na stěnách vrstvu povlaku, který zabraňuje vstřebávání živin. Tato tvrzení nejsou u zdravého organismu, při racionálním stravování se, fyziologicky zdůvodnitelná a lze je označit za poplašné zprávy.

Častý je nedostatek esenciálních aminokyselin i celkových bílkovin, nedostatek železa, vitamínu D, vitamínu B12, jódu, selenu, vápníku, omega-3 mastných kyselin.

Souhrn: Jako způsob stravování nelze doporučit.