Sójové boby a výrobky z nich (sójová mouka, pražené sójové boby, sójové mléko, tofu, sójové bílkoviny) – obsahují fytoestrogeny – látky podobné ženským pohlavním hormonům.
Ty mohou snižovat riziko rakoviny prsu u žen.
Jak ukázaly velkoplošné studie, funguje tento princip u Asiatek, které konzumovaly sóju pravidelně od dětství. U Evropská populace však reaguje na sóju jinak. Vevelkých celoevropských studiích vyšlo najevo, že nadměrné nebo výlučné podávání sójových formulí v kojeneckém a batolecím věku vedlo k poruchám ve vývoji štítné žlázy. Nadměrná konzumace sójových výrobků v mladším školním věku vedla u dívek k poruchám fertility ve věku pozdějším.
Za bezpečnou hranici podávání sóji a sójových výrobků se doporučují 2 porce týdně.
Sója není vhodná pro ženy, které mají nádor s estrogen senzitivními receptory a ženy, které již rakovinu prsu prodělaly. Pro ženy v reprodukčním věku není vhodné ani užívání izoflavonů v doplňcích stravy.