Brukvovitá zelenina
Mezi brukvovitou zeleninu patří brokolice, květák, hlávkové zelí, kapusta, potočnice, čínské zelí, řeřicha, ředkvičky, brukev (kedlubna). Tato zelenina obsahuje složky, které mají schopnost blokovat kancerogenní potenciál různých látek (diindolylmetana indol-3-karbinol). Například ve zkumavce v růstu nádoru prsu a prostaty. Nebo pomáhají aktivovat samoúzdravné schopnosti organismu.
Nutná je pravidelná konzumace minimálně tří porcí týdně.
Lépe se využijí krátce tepelně upravené dušením, vařením nebo restováním do 10 minut.
Důležité je dobré rozžvýkání nebo drcení, tak se latentní látky aktivují.
Cibuloviny
Česnek, cibule, pór, šalotka a pažitka obsahují účinné vonné látky, které se uvolní při drcení. Tyto látky pomáhají urychlit vylučování kancerogenů z organismu.
Česnek se ukazuje jako nejúčinnější při bránění rozvoje rakoviny vyvolané nitrosaminy, které vznikají z dusitanů (např. v uzeninách). Je proto výborný při prevenci rakoviny tlustého střeva.
Je důležité vědět, že česnek ve větším množství (7 a více stroužků denně) může zvyšovat účinek léků proti srážlivosti krve – warfarinu a ovlivňovat hladiny dalších léků (př. cyklosporin, antidepresiva, erytromycin, amiodarone, losartan, statiny, blokátor kalciového kanálu).
Červená řepa
Obsahuje červené barvivo betanin, který pomáhá v cyklu buněčného dýchání. Je zdrojem vitamínů a minerálů, obsahuje hodně kyseliny listové, manganu, draslíku, železa a hořčíku. Nejvyšší účinek má syrová řepa nebo šťáva ze syrové červené řepy. Záhřevem účinek klesá.
Konzumace červené řepy zvyšuje účinnost chemoterapie doxorubicine
m a zpomaluje růst nádorů.
Jako samostatnou léčebnou kůru (40. denní pitná kůra) ji nelze doporučit, kvůli karenci základních živin, ale jako doplněk při onkologické léčbě je možné červenou řepu popíjet (cca 3 sklenice denně). Jde o velmi přínosné obohacení jídelníčku, o zdraví prospěšné látky proti nádorovému bujení. Pouze lidé se sklonem k ledvinovým kamenům musí být opatrní, protože červená řepa obsahuje zároveň vysoké množství oxalátů.
Pozor! – K úplnému zrušení účinku prospěšných látek z červené řepy dojde, pokud je kombinována s plody, které obsahují antokyany. To je důležité vědět při odšťavňování nebo pojídání červené řepy s jinými druhy ovoce a zeleniny, při přípravě fresh džusů a smoothie. Červená řepa by neměla být kombinována s červeným zelím, ředkví, s brusinkami, borůvkami, ostružinami, černým rybízem, višněmi a červenými jablky. Účinek by zrušila i kombinace s jedlými květy máků a růží. Menší množství antokyanů se nachází také v banánech, meruňkách, hruškách, hrachu a bramborách. Mrkev nevadí oranžová, ale fialové, žluté, červené a černé variace mrkve účinek betaninu zruší také.
Rajčata
Obsahují karotenoidy a barvivo lykopen, který je schopný blokovat růst nádorových buněk. Epidemiologické studie naznačují, že dostatečná konzumace lykopenu může snižovat riziko rakoviny zejména plic, žaludku, prostaty a estrogen senzitivního nádoru prsu. Nejbohatším zdrojem lykopenu je rajčatová šťáva (obsahuje ho více než syrová rajčata) a tepelně upravená rajčata. Nejlépe je využitelný po tepelné úpravě, v kombinaci s tukem.